Apakah PEP?

PEP ialah profilaksis pasca pendedahan. Ia bermaksud mengambil ubat antiretroviral (ART) selepas kemungkinan pendedahan kepada HIV bagi mengelakkan jangkitan.

PEP mesti dimulakan dalam tempoh 72 jam selepas pendedahan terbaharu kepada HIV. Semakin cepat anda memulakan PEP, semakin baik. Sekiranya anda diberi preskripsi PEP, anda perlu mengambilnya sekali atau dua kali sehari selama 28 hari. PEP berkesan dalam mencegah HIV apabila diberikan dengan betul, tetapi ia tidak terjamin 100%.

 

Adakah PEP sesuai untuk anda?

Sekiranya anda merupakan HIV-negatif atau tidak tahu status HIV anda, dan dalam tempoh 72 jam terakhir anda:

  • Fikir anda mungkin terdedah kepada HIV semasa hubungan seks (contohnya, jika kondom itu terkoyak),
  • Berkongsi jarum dan mengerjakan penyediaan dadah (contohnya, kapas, periuk, air), atau
  • Telah diperkosa,

bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda mengenai PEP dengan serta-merta.

PEP hanya boleh digunakan dalam keadaan kecemasan dan mesti dimulakan dalam tempoh 72 jam selepas pendedahan terbaharu kepada HIV. Ia bukan merupakan pengganti untuk kaedah pencegahan HIV terbukti yang digunakan secara lazim, seperti profilaksis pra-pendedahan (PrEP), yang bermaksud pengambilan ubat HIV setiap hari untuk mengurangkan peluang anda mendapat jangkitan; menggunakan kondom dengan cara yang betul setiap kali anda melakukan hubungan seks; dan hanya menggunakan jarum baharu steril anda sendiri dan berfungsi setiap kali anda menyuntik.

PEP berkesan, tetapi tidak terjamin 100%, jadi anda harus terus menggunakan kondom dengan pasangan seks dan mengamalkan amalan suntikan yang selamat semasa mengambil PEP. Strategi ini dapat melindungi anda daripada terdedah kepada HIV sekali lagi dan mengurangkan peluang untuk memindahkan HIV kepada orang lain jika anda dijangkiti semasa anda mengambil PEP.

 

Bolehkah saya mengambil PEP sekali lagi setiap kali saya melakukan hubungan seks yang tidak terlindung?

PEP hanya boleh digunakan dalam keadaan kecemasan.

PEP bukan merupakan pilihan tepat bagi orang yang mungkin terdedah kepada HIV secara kerap – contohnya, jika anda sering melakukan hubungan seks tanpa kondom dengan pasangan yang positif HIV. Oleh sebab PEP diberikan selepas kemungkinan pendedahan kepada HIV, lebih banyak ubat dan dos yang lebih tinggi diperlukan untuk menghalang jangkitan berbanding dengan PrEP, atau profilaksis pra-pendedahan. PrEP adalah apabila orang berisiko tinggi mendapat jangkitan HIV mengambil ubat HIV setiap hari untuk mengurangkan peluang mereka memperoleh HIV. Berbincanglah dengan doktor anda tentang PrEP sekiranya anda sedang menghadapi risiko untuk memperoleh HIV. Juga, baca bahagian mengenai PrEP kami.

 

Di manakah saya boleh mendapatkan PEP?

Halaman pembekal PrEP masing-masing di My PrEP Locator menyediakan maklumat mengenai ketersediaan PEP.

 

Sumber kandungan: Organisasi Kesihatan Dunia , Pusat Kawalan & Pencegahan Penyakit